written by
Elke Lenders

Wetenschap op school met tablets. Da's hedendaags en educatief.

Ava & Trix 2 min read

Digital natives vullen vandaag de schoolbanken. Elk kind in 2019 kent niets anders dan het digitaal tijdperk. 'Een Gouden Gids? Wa's da?' Als leerkracht ervaar je als geen ander dat de analoge tijden voorbij zijn, of toch grotendeels. Het huidige onderwijsstelsel speelt daar echter niet altijd op in. We durven zelfs beweren dat de theoretische leerstof soms achterhaald gebracht wordt. Auwch, dat is een straffe uitspraak, hé?

De tablet, speelgoed of een instrument?

De Standaard luidt: "Ruim de helft van onze kinderen heeft een eigen tablet. De snelheid waarmee onze jeugd ‘digitaliseert’ maakt ouders onzeker."

Waarom onzeker vragen wij ons af. Het is opportuun om in te spelen op gewoontes en gedrag van jongeren om kennis bij te brengen. Marketeers zijn elke dag bezig om boodschappen te verspreiden op plaatsen waar potentiële klanten zich bevinden. Waarom zou dat naar jongeren toe anders zijn? Bereik vergroten en relevante kanalen benutten om je target audience te prikkelen kan ook perfect in het ouderwijs toegepast worden. Niet?

Er zijn nog altijd non-believers. We lazen bijvoorbeeld dat een tablet voor rugproblemen zou zorgen. Mogen we dit soort statements kortzichtig noemen? Kinderen moeten natuurlijk kinderen blijven. We beweren niet dat de tablet het enige speelgoed moet zijn in hun huiselijke omgeving of op school. Absoluut niet. We geloven wel dat bepaalde theoretische onderwerpen goed ondersteund worden door visueel aantrekkelijk en interactief materiaal zoals een game op een tablet. Dit zowel thuis als op de schoolbanken. Een tablet kan perfect instaan voor ontspanning en evengoed een leerinstrument zijn.

Waarom proberen we kinderen en jongeren niet via een game op een tablet te scholen? 't Is fun, toegankelijk en educatief. - Michèle Vanparys

Ava & Trix, twee zusjes in de ban van de wetenschap

Vijf jaar geleden ontstond bij Curious Cats een idee om een game te ontwikkelen. Een spel dat kinderen tussen 8 en 13 dichter bij wetenschap en techniek moest brengen. Vandaag zijn er veel scholen die de game gebruiken in hun programma. Jullie ook?

Modernere tijden, hedendaagse devices

Kinderen willen benaderd worden via tools en kanalen die dicht aansluiten bij hun interesses en gewoonten. Ze bekijken newsfeeds op sociale media en Youtube op dagelijkse basis. Ze zijn niet weg te houden van hun tablets of smartphones. Daar is Ava & Trix perfect op afgestemd. De game wordt gespeeld op een tablet. Dat maakt het zoveel aantrekkelijker voor kinderen om te duiken in de wereld van de wetenschap en techniek.

Eenvoudig en efficiënt voor leekrachten

Lijkt het een omslachtig proces om Ava & Trix in de klassen te introduceren? Nee, hoor.

  • De app is eenvoudig te downloaden.
  • De duidelijke handleiding vind je heel snel terug.
  • En om de les wetenschappen helemaal te vereenvoudigen zijn er ook oefenblaadjes. Wat, papier? Ja ja, de game is op-en-top digitaal, maar laten we de analoge kanalen niet volledig 'opblazen'.

Kortom, de onderwijzer hoeft geen uren te investeren om zich bekend te maken met de game. Het is een all-in-one pakket.

En we vergeten bijna het belangrijkste... 't Is volledig gratis!

Download de app en speel mee